TSASOUNAN KUPOLI

 Arkkipiispa Paavali vihki tsasounan käyttöön marraskuun 19. päivänä 1967, 

vuonna 2007 lähestyttiin tsasounan  40 vuotis juhlia, samana vuonna oli havaittavissa kupolin juuresta vuotoa ja kupoli otettaisiin alas, samalla sen voisi kullata juhlavuoden kunniaksi, lupasin hoitaa kultauksen.


Kupoli alas otettuna, mitään vaurioita ei ollut, risti ja kupoli on tehty kuparista.


Kaunista, hyvin tehtyä käsityötä.



Kun kultaus tehdään pitää pohja olla kuin peili jos halutaan kiiltävä liukas pinta jossa linnut ei pysy pystyssä, 
täällä pöndellä on ihan ihmeellinen asia keskellä ei mitään johon vahingossa tutustuin, nimittäin Meriläisen autokorjaamo, tutustuin halliin uteliaisuuttani kun autooni vaihdettiin renkaat, hallin perällä oli maalaamo, joka, en nyt ihan muista, onko ilmaton, ainakin pölytön, otin korjaamoon yhteyttä, voisivatko pohjamaalata ristin, vastaus oli heti kyllä, -mikä väri laitetaan?, valitsin lämpimän keltaisen joka antaa anteeksi pienet virheet kultauksessa, mielettömän hyvin tehty, olin tippa linssissä koska tekivät työn ilmaiseksi, niin meilläpäin.


Seuraava vaihe oli saada kultalehtiä, kultalehdet ovat 23 karaatin, kullan saamiseksi oli kylässä keräys ja kullat jotka maksoivat noin 500 euroa tuli saatua, lisäksi lahjoitin muut aineet, yhtenä oli Mixtion- öljy jota olin ostanut Pariisista paljon aiemmin Lefranc et bourgeois liikkeestä, siis olin suurten taiteilijoiden jalanjäljillä, mixtion- öljy sisälsi lyijyä joka myöhemmin kiellettiin myrkyllisyyden takia, öljy toimii liimana kullan alla.








Tsasounasta tuli työhuone, työskentelin kummipoikani Antti Narmalan kanssa.




Työvaiheet kesti noin viikon, koska saattoi tehdä vain osan kerrallaan jotta pinta ehti kuivua.



Kun risti oli kullattu isä Sulo siunasi ristin ja vihmoi sen.





Jännittävää, ristiä ei voinut pidellä paljain käsin, sillä käsissä on rasvaa joka tuhoaa kullan pinnan, joten hanskat kädessä ristin asentajat toimivat, kaikki meni hyvin.




Kultaa jäi epämääräisiä paloja jotka riittivät juuri ja juuri Johanneksen ikonin taustan kultaukseen. Ikoni tuli ulko-oven yläpuolelle jonne Ville sen asensi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SÄHKÖT POIKKI LOPULLISESTI

RASIMÄEN TSASOUNAN JA ERAKKOLAN PALVELUKSET

PUUT SUOJASSA